ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Današnja populacija sve više brine o svom izgledu, pa tako i o lepoti svojih zuba i osmeha. To i ne čudi, jer brojna istraživanja „kažu“ da naši sagovornici na nama prvo primete – lep osmeh!

Beli i blistavi zubi daju sliku o zdravlju celog organizma. Takva spoljašnost svakako doprinosi i povećanju samopouzdanja i kvalitetnijoj komunikaciji kako na poslovnom tako i na privatnom planu.

Ukoliko Vi niste zadovoljni svojim osmehom istražite šta Vam nudi današnja stomatologija!

Estetska stomatologija podrazumeva sve one stomatološke usluge koje dovode do poboljšanja izgleda zuba, desni ili samog zagržaja. U najvećem broju slučajeva estetska stomatologija je fokusirana na zube, njihovu boju, položaj, oblik i veličinu. Lep zubni niz je jedan od najvažnijih faktora lepog osmeha. On se može postići ortodontskom terapijom tj. ispravljanjem zuba fiksnim ili mobilnim ortodontskim aparatima ili krunicama (bezmetalnim / cirkonijum) odnosno vinirima u situacijama kada zubi nisu značajnije oštećeni. Otečene i nabujale desni svakako nisu faktor koji doprinosi estetici osmeha. Parodontalna terapija dovodi do poboljšanja izgleda desni. Ovo je ne samo bitan estetski faktor, nego i faktor u usporavanju odnosno zaustavljanju napredovanja parodontopatije. Beljenjem zuba možemo vratiti njihov prirodan ton, ili ih još više izbeliti.Danas pacijenti zahtevaju estetiku, s toga je estetska stomatologija zapravo sastavni deo svake stomatološke grane.

Izbeljivanje zuba

U praksi, postoji često “mešanje” termina: “beljenje” i “izbeljivanje”, tj. whitening i bleaching.

Beljenje” – “whitening” – podrazumeva uklanjanje naslaga sa zuba. Dakle, vraćanje zubima njihove normalne boje, metodom uklanjanja zubnog kamenca i mekih naslaga ultrazvučnim skidačem kamenca i četkicama za poliranje zuba. Kod beljenja zuba, dovoljno je ukloniti zubni kamenac, meke naslage i pigmentacije u jednoj ili više poseta stomatologu.

Izbeljivanje” – “bleaching” – delovanje na zube različitim “izbeljivačima”, kao što su vodonik-peroksid ili karbamid-peroksid, i to je uticaj na strukturu zuba koja “nosi” prirodnu boju zuba.

Kod izbeljivanja zuba, postoje dve opcije – ordinacijsko izbeljivanje zuba i kućno izbeljivanje zuba.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba je potpuno bezbedna i relativno bezbolna procedura koja odmah daje rezultate.

Sistem se zasniva na primeni gela koji se nanosi na zube. Pre tretmana treba očistiti kamenac ukoliko ga ima i ispolirati zube, zatim odrediti trenutnu boju zuba pacijenta.Nakon toga se specijalnim materijalom (gingiva protektor) zaštite desni pacijenta i na kraju aplikuje gel na zube koji trebaju da se izbele.

Nakon 15-20 minuta tretiranja gelom, on prestane da deluje, potom se uklanja i proveravaju se rezultati. Postupak se ponavlja sve dok se ne postigne željena boja. Koliko će puta biti ponovljen postupak, zavisi od mnogo individualnih faktora. Trajnost izbeljivanja zuba je potpuno individualna i zavisi takođe od više faktora. Ne postoji „trajno izbeljivanje zuba“, a trajnost zavisi od navika pacijenta, toga da li je pušač i koliko često pije kafu, crni čaj, crno vino… jede kupine, borovnice, ribizle, cveklu i slične tamno obojene namirnice.

U tretman izbljivanja zuba gelovima, može se uključiti i specijalna UV lampa, koja ne zagreva i ne oštećuje zube, ima ulogu da ubrza proces izbeljivanja zuba, pa ćete često naići i na termin „izbeljivanje zuba lampom“. Još jedan termin za koji ste sigurno čuli – „Lasersko izbljivanje zuba“ – ne postoji i njime se misli na izbeljivanje gelom uz uticaj UV lampe.

Nakon ordinacijskog izbeljivanja zuba postoji mogućnost da zubi budu osetljiviji nego ranije na previše hladno, toplo, slatko, kiselo…, jer su svi dentinski kanalići otvoreni i značajno prohodniji za registrovanje nadražaja iz usne duplje.To se značajno ublažava nanošenjem specijalnog gela za remineralizaciju zuba nakon završenog ordinacijskog izbeljivanja zuba.

Izbeljivanje kod kuće metodom individualnog splinta je vrlo efikasan način postizanja lepog i svetlog osmeha. Pacijent sam aplicira gel za izbeljivanje u odgovarajući splint, koji je za njega po otisku napravio stomatolog, postavlja splint na zube i nosi je preko noći (8 sati). Tretman traje od 8 do 10 noći. Vreme potrebno za maksimalno izbeljivanje zuba zavisi od toga koliko su zubi tamno obojeni, odnosno zasićeni tamnim pigmentima. Po želji pacijenta, ovakvi splintovi ne moraju da se nose celu noć. U zavisnosti od koncentracije upotrebljenog materijala za izbeljivanje zuba, može da se nosi i oko 30 minuta dnevno.