HIJALURONSKI FILERI

Sa godinama koža lica i vrata gubi na elastičnosti, postaje tanka i suva, stvaraju se bore, opušta se, a usne se tanje. Ipak, taj proces je moguće ublažiti uz pomoć hijalurona. Uz to, kada se koža jednom tretira hijaluronom ona sporije stari.

Ovo je veoma tražena antiaging procedura baš zato što je hijaluron prirodna supstanca.

Hijaluron (hijaluronski fileri, hijaluronska kiselina) je glikozaminoglikan – prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu kože i ima višestruke funkcije: hidriranje kože (sposoban je da veže i do 500 molekula vode), održavanje tonusa kože i neutralisanje izrazito štetnih slobodnih radikala.

Vezivanjem vode, hijaluronska kiselina omogućava bolju hidrataciju tkiva. Međutim, kako prolaze godine, naša koža gubi elastičnost, tonus i smanjuje se njena hidratacija usled resorpcije hijaluronske kiseline, te se pojavljuju bore. Zato se hijaluronski fileri ubacuju pod kožu kako bi se popravili nedostaci.

Procedura hijaluronskim filerima je veoma je popularna baš zato što je adekvatna za sve uzraste. Za upotrebu hijaluronskih filera nema donje granice u godinama kada se mogu koristiti. Optimalno je početi kada se pojave prve borice bez obzira na godine, jer se one lakše koriguju dok su u začetku i sprečava se njihovo produbljivanje.

Spada u popularne estetske procedure zbog svoje efikasnosti, jer se bore mogu korigovati ili ukloniti za vrlo kratko vreme, a efekat je vidljiv odmah. Ovo čini hijaluron odličnom alternativom estetskoj hirurgiji, a procedura hijaluronom je komforna i efikasna.

Obnavljanjem hijalurona dugotrajno se obnavlja normalna količina vode u tkivu, što posle aplikacije čini kožu hidriranom, elastičnom i čvrstom, čime koža dobija volumen i bore su popunjene, a lice ima mladalačku svežinu. Na taj način se postiže efekat zategnutog i osveženog lica. Hijaluron zato predstavlja odličnu antiaging proceduru za uklanjanje bora, konturiranje lica i podmlađivanje vrata.

Nakon procedure hijaluronom koža je hidrirana, elastična, podmlađena, čvrsta, zategnuta i ima mladalačku svežinu.

Hijaluronski fileri su supstance koje se kod estetskokorektivnih zahvata ubacuju u ili pod kožu kako bi se nadomestili njeni nedostaci. Prvobitno su se za uklanjanje bora koristili kolagen i, sada već svima poznati – silikon. Vremenom je, zbog neželjenih efekata i komplikacija, primena kolagena i silikona znatno smanjena. Danas se u svetu, a i kod nas najčešće, primenju hijaluronski fileri u čijoj se osnovi nalazi hijaluronska kiselina.

Hijaluronom se može postići podmlađivanje lica i vrata, podmlađivanje šaka, konturiranje obraza i jagodica, konturiranje i popunjavanje usana, osvežavanje ivice usana, popunjavaju se bore na čelu i u korenu nosa, bore oko očiju, bore oko usana, nazolabijalne brazde (linije koje idu od baze nosa do spoljnjeg ugla usana – bore smejalice), kao i sitni ožiljci.

Ubrizgani preparati razgrađuju se vremenom, tako se pacijenti najčešće javljaju za nov tretman posle 6 meseci do godinu dana.

Nakon tretiranja usana hijaluronskim filerima one su jedre, rumene, lepe i prirodne. Rezultat popunjavanja usana hijaluronskim filerima je odmah vidljiv i poboljšava se posle dan ili dva od tretmana, te traje od 6 do 9 meseci u početku, a ako se tretman ponovi nakon pola godine, efekat je vidljiv i duže od 12 meseci.

Tretman hijeluronskim filerima izgleda tako što se na na početku nanosi lokalni anestetik u obliku kreme, čime se postiže dase bol minimalizuje, a pacijent oseća minimalni diskomfor, a kod uvećanja usana i lokalni anestetik koji se ubacuje u sluzokožu na sličan način kao za stomatološku popravku zuba.

Zatim se hijaluron aplikuje u tretirani deo lica. Procedura traje 10-15 minuta.

Neposredno posle tretmana može da se pojavi blago crvenilo kože, otok il svrab u tretiranoj regiji. To je prirodna reakcija i traje nekoliko sati, a najviše 2 dana. Inicijalni otok nakon punjenja usana može da traje nekoliko dana. Veoma je važno izbegavanje dodirivanja regije koja je tretirana 6 sati nakon tretmana. Osim toga, dok se otok i crvenilo ne povuku, nije poželjno izlaganje suncu, solarijumu i jakoj hladnoći. Pri ubrizgavanju injekcije moguće je da na mestu uboda nastane minimalna modrica koja se povlači za 2 do 3 dana.

Bezbednost pacijenta tokom procedure zavisi od kvaliteta preparata koji se koristi, ali i od stručnosti lekara. Hijaluronske filere po zakonu mogu raditi samo doktori medicine i doktori stomatologije u legalnim ordinacijama, tako da budite pažljivi kome poveravate svoje lice i svoju kožu.