NAJČEŠĆA PITANJA

Šta je karijes?
 
Zubni kvar ili karijes je infektivna bolest gde bakterije u usnoj šupljini razgrađuju hranu (šećer), pri čemu nastaju kiseline koje smanjuju pH vrednost. Kada se pH vrednost snizi (5,2 5,5) kiseline započinju proces demineralizacije zubne gleđi što uzrokuje karijes.
 
Sa koliko godina deca treba da počnu da peru zube?
 
Već sa nicanjem prvog mlečnog zubića treba početi sa pranjem istih. U početku, to rade roditelji pomoću vlažnog parčeta gaze namotanog oko prsta, nekoliko puta na dan. Kasnije, kad niknu i bočni mlečni zubi, počnite da koristite dečije četkice, bez paste za zube, na kojima je tačno obeležen uzrast za koji je predviđena. Deca nemaju dovoljno razvijene motoričke sposobnosti pa je neophodno da roditelji prekontrolišu i dodatno operu detetu zubiće. Polako, kroz igru, roditelji treba da objasne deci kako se pravilno peru zubi. Dečiju pastu koristite kod dece koja su napunila tri godine. U vreme polaska u školu dete bi trebalo da zna samo da opere zube. Roditelji bi trebalo I dalje s vremena na vreme da prekontrolišu da li je dobra higijena i da dete nanovo stimulišu i ohrabre.
 
Kad je vreme za prvu detetovu posetu stomatologu?
 
Prva poseta stomatologu treba da bude oko prvog rođendana.
Dovedite dete kod stomatologa što ranije. Dođite po korisne savete čim nikne prvi mlečni zubić i dok su još svi zubi zdravi. Na taj način se neće stvarati odbojnost i trauma neprijatnog iskustva kod stomatologa. Neka Vaše dete stekne utisak da je dolazak kod stomatologa sasvim normalan deo života i neka na vreme prihvati takvu naviku. Samo tada mogu da se primene sve mere prevencije nastanka karijesa što će za rezultat imati zdrave zube i usta Vašeg deteta, zadovoljne roditelje i srećnog stomatologa. 
 
Koliko često treba da se peru zubi?
 
Najbolje je da se zubi peru posle svakog jela. Nažalost, to u praksi nije izvodljivo pa se savetuje da se zubi operu temeljno bar dva puta dnevno, ujutru i uveče. 
 
Koliko dugo treba da se peru zubi?
 
Nema nekog određenog vremena za pranje zuba. Zubi se peru dok se ne operu. Nekome je dovoljno 2 minuta da odlično opere zube, a neko može da ih pere pogrešno i 15 minuta i da ih ne opere kako treba.  
 
Koju četkicu za zube da koristim?
 
Za odrasle preporučujemo četkice sa oznakama soft (ili super, ultra soft) koja je dovoljno čvrsta da opere zube, ali i dovoljno nežna da možete sa njom izmasirati desni, a da ih ne povredite. Danas postoje četkice sa različitim dodacima koji pomažu pranje zuba, ali je sasvim dovoljno za dobru higijenu da temeljno operete zube klasičnom četkicom. Ako ste u dilemi da li da kupite kvalitetniju zubnu pastu ili četkicu, uvek kupite bolju i kvalitetniju četkicu.  
 
Kada promeniti čestkicu za zube?
 
Četkice za zube treba menjati svakih 3 meseca.  
 
Koja pasta za zube je najbolja?
 
Klasična pasta je za zube kao i sapun za ruke. Svaka opere zube, ako se dobro i pravilno peru zubi, i ni jedna vam neće pomoći ako loše, neredovno i pogrešno perete zube. Postoje i terapeutske paste za zube (za osetljive zube, vratove zuba, za upaljene desni) koje stomatolog prepisuje po postavljenoj djagnozi.  
 
Kako oprati prostore i kontakt između dva zuba?
 
Pravilno i redovno četkanje zuba predstavlja samo deo pravilnog održavanja higijene. Treba ga dopuniti čišćenjem prostora između zuba pomoću konca ili interdentalne četkice. Obavezno tražite detaljno objašnjenje od Vašeg stomatologa o načinu upotrebe ovih pomagala.  
 
Kako ishranom smanjiti rizik za nastanak karijesa?
 
Što manje konzumirajte lepljivu i zasladjenu hranu poput čokolada, bombona, karamel bombona, lepljivih kolača, zaslađenih napitaka i sl. Najbolje je da te namernice uzimate u toku obroka ali se savetuje da posle slatkiša obavezno operete zube. Savetuje se ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima a naročito namirnicama koje se ne lepe za zube već pospešuju samočišćenje usne duplje: crni, integralni ili kukuruzni hleb, jabuke, šargarepa i ostalo voće i povrće, riba i sl.
 
Da li je anestezija bezbedna?
 
Postoji veliki broj različitih anestezija koje se koriste u stomatologiji i retko kad se javljaju loše reakcije na sam anestetik kod pacijenta. Obično se javljaju reakcije na iglu i samu proceduru davanja anestezije zbog pacijentove nelagodnosti i straha od istih. 
 
Anestezija u trudnoći, da ili ne?
 
Da, postoje anestetički rastvori koji su potpuno bezbedni za trudnicu i dete.
 
Da li vađenje živca boli i kad živac mora da se vadi?
 
Kada se karijes u zubu proširi do nerva (živca) i kada usled dejstva bakterija dođe do upale nerva, on mora da se vadi tj. mora da se izvrši endodontski tretman zuba. Ovaj tretman se obavezno radi u lokalnoj anesteziji.
 
Da li se gangrenozni zub mora izvaditi?
 
Postoji način da se zub sa gangrenom leči aplikacijom različitih lekova u kanale korena zuba. Lečenje traje duže u odnosu na lečenje zuba sa upaljenim nervom. Takvi zubi najčešće imaju infekciju na vrhu korena pa se ponekad izlečenje postiže i hirurškim putem (uklanjanjem periapikalne lezije) – resekcijom korena zuba. U slučaju da ni jedna od ovih metoda nije efikasna ili ako je zub veoma oštećen karijesom i infekcijom, jedino rešenje je ekstrakcija (vađenje) zuba. U protivnom komplikacije su vrlo teške i ozbiljno ugrožavaju zdravlje pacijenta. Mogu se javiti veliki otoci sa puno gnoja, bolovi, otežano otvaranje usta, povišena telesna temperatura i sl.
 
Da li da ispiram ranu posle vađenja zuba?
 
Nikako! Ispiranjem rane vodom ili toplim čajevima izazivate naknadno krvarenje, ispirate krvni ugrušak iz rane što za posledicu imalo bolno, produženo i otežano zarastanje.
 
Kako se uklanja kamenac i da li se tom prilikom oštećuju zubi?
 
Zubni kamenac se uklanja ultrazvučnim aparatom koji svojim mikrovibracijama bezbolno i brzo uklanja zubni kamenac. Od količine kamenca zavisi dužina uklanjanja. Posle uklanjanja kamenca vrši se poliranje zuba raznim abrazivnim pastama, a moguće je i uklanjanje pigmentacija specijalnim aparatima pod pritiskom vazduha i vode u kombinaciji sa dentalnim puderom. Pravilnom tehnikom uklanjanja zubnog kamenca od strane terapeuta i pomoću kvalitetnih uređaja zubi se ne oštećuju, već se time čuva potporni aparat svih zuba. Bilo bi dobro da redovno posećujete Vašeg stomatologa i kontrolišete eventualne upale desni i uklanjate kamenac, jer zbog karijesa možete izgubiti jedan zub, a zbog kamenca sve zube.
 
Da li su crne, metalne plombe bolje i jače od belih?
 
Amalgamske (crne, sive, metalne) plombe se izbacuju iz upotrebe i kod nas (odavno se ne rade u svetu) zbog svoje toksičnosti. Zamena im je kompozitna (bela) plomba. Kompozit se kao relativno nov materijal konstantno unapređuje i sem svojih estetskih prednosti, i potrebe za manjim bušenjem zuba (sive plombe moraju da se “ukalupe”, pa se brusi i deo zdravog zuba da se napravi retencija), kompozitne plombe sve su dugotrajnije. U našoj praksi kompozitni ispuni urađeni od kvalitetnih materijala koje koristimo, kod osoba koji odlično održavaju higijenu, posle 5 godina deluju kao da su juče postavljeni.
 
Šta je implant?
 
Dentalni implant je struktura koja po postavljanju u viličnu kost ima za zadatak da u potpunosti simulira funkciju korena zuba. Ugrađuje se u viličnu kost da bi nosio različite zubne nadoknade ili da bi stabilizovao proteze. Postoje i implantati koji se koriste kao pomoć kod ispravljanja zuba ortodontskim aparatima.
 
Da li će moj organizam odbaciti implante?
 
Sem u posebnim slučajevima (zračna i hemio terapija) organizam čoveka je u potpunosti sposoban da prihvati implante jer se oni najčešće prave od titanijuma, materijala koji ne izaziva alergiske reakcije i reakcije stranog tela, nije toksičan i mutagen i po ugradnji u viličnu kost srasta i postaje jednistvena i funkcionalna celina. Pravilna hirurška tehnika, implanti pouzdanih proizvođača i sprovođenje ispravnog dijagnostičkog procesa garantuju dugotrajnost ugrađenih implanata.
 
Da li je bolje ugraditi implant ili napraviti most?
 
Kada nedostaje jedan zub, a postoji dovoljna količina zdrave kosti, kada su zdrave desni i susedni zubi, savetuje se ugradnja implanta jer se tako ne oštećuju susedni zubi. Za most kojim bi se nadoknadio nedostatak jednog zuba treba izbrusiti dva susedna zuba koji su nosači mosta. Most se izrađuje u slučajevima kada nema uslova za impalantaciju, kada su zubi koji treba da nose most već indikovani za izradu krunica i kada je to želja pacijenta.
 
Da li boli ugradnja implanata?
 
Implant se ugrađuje hirurški u lokalnoj anesteziji tako da pacijent ne oseća bol. Posle prestanka dejstva anestezije može da se javi blag bol koji se eliminiše uzimanjem analgetika.
 
Koliko se čeka na mostove od ugradnje implanta?
 
Neposredno posle ugradnje implanta pacijent može da dobije privremene krunice ili mostove. Za definitivne krunice ili mostove najčešće se čeka tri meseca. To je period koji je potreban da bi došlo do koštanog zarastanja implanta i njegovog uvršćivanja (oseointegracije).
 
Postoji li starosna granica za ugradnju implanata?
 
Uz izuzetak dece gde rast i razvoj vilica nisu završeni, ne postoji starosna granica za ugradnju implanata. Ako postoje dobri uslovi za ugradnju implanata godine pacijenta nisu prepreka. Čak i kada su ti uslovi nepovoljni, pomoću određenih hirurških zahvata mogu se korigovati.
 
Da li je šećerna bolest prepreka za ugradnju implanata?
 
Kod pacijenata koji imaju šećernu bolest mogu se ugraditi implanti ako se šećerna bolest leči, odnosno ako je pod kontrolom.
 
Kolika je uspešna ugradnje implanata?
 
Vrlo visoka kad, preko 99% , kada se koristi pravilna hirurška tehnika i koriste implanti proverenih proizvođača.
 
Kolika je garancija za ugrađene implantate?
 
Obično se govori o garanciji od 5 godina. Naravno, tu se podrazumeva da besprekorno održavate oralnu higijenu i da redovno dolazite na zakazane kontrole kod vašeg stomatologa. Dobro ugrađen implantat kvalitetnog proizvođača, kada je higijena besprekorna, može da traje doživotno.
 
Koji implanti se ugrađuju u vašoj ordinaciji?
 
U našoj ordinaciji ugrađujemo isključivo implantate vodećih svetskih proizvođača STRAUMANN i BREDENT.
 
Koji stomatolozi ugrađuju implante?
 
Implante bi trebalo da ugrađuju specijalisti oralne hirurgije i specijalisti maksilofacijalne hirurgije koji su dodatno edukovani u oblasti implantologije. 
 
Koliko je implanata dovoljno za most kod totalne bezubosti?
 
Najbolje je da se ugradi 8 implanata u jednu vilicu, ali taj broj može biti i manji i veći što zavisi od individualnih uslova za ugradnju. 
 
Koliko je implanata dovoljno za protezu kod totalne bezubosti?
 
Najuobičajenija je praksa postavke 4 mini implanta koji nose totalnu protezu (tzv. “all on 4”), postoji i opcija sa dva klasična implanta, ali taj broj može biti i veći što zavisi od individualnih uslova za ugradnju.
 
Koja je prednost totalne proteze koja se oslanja na implantate u odnosu na obične totalne proteze?
 
Prednosti ima više: osnovno je da može se napraviti i u nepovoljnim uslovima gde se inače vaše totalne proteze bez implantata ne bi držale i takva proteza je čvrčća i stabilnija u ustima, ne postoji opasnost da vam ispadne iz usta u toku govora ili smeha, nema poteškoća u toku žvakanja, proteza može biti manjih dimenzija nego totalna proteza bez implanata. Ali, ako su individualni uslovi pacijenta dobri i ako procenimo da će dobro stajati i obična totalna proteza, ona je sasvim dobro rešenje.
 
Da li gornja totalna proteza na implantima ima nepce?
 
Takva proteza ima nepce, ali se ono u nekim slučajevima može dosta redukovati. 
 
Šta je to proteza s atačmenima (ankerima)?
 
To je parcijalna (delimična) proteza koja se uz pomoć atačmena (ankera, drikera) pričvršćuje za zadnji zub u nizu. Estetski je prihvatljivija jer nema metalne kukice koje se kod klasičnih parcijalnih proteza vide. Atačmeni su zamaskirani i ne vide se. 
 
Šta je wizil (skeletirana) proteza?
 
To je parcijalna skeletirana proteza gde je skelet proteze od livenog metala pa je maksimalno umanjena površina proteze. Pomoću livenih kukica se kači za preostale zube u vilici. Mnogo je stabilnija od klasične akrilatne parcijalne proteze i pacijenti je lakše prihvataju.
 
Koji most je bolji: na zlatu ili na leguri?
 
Zlato se u današnjoj stomatološkoj protetici skoro potpuno izbacije. Korišćenjem savremenih sistema kao materijal za izradu fiksnih protetskih nadoknada zlato se ne upotrebljava. Materijali koji se koriste za izradu fiksnih protetskih nadoknada CAD CAM sistemima poseduju sve povoljne osobine koje poseduje i zlato. Najvažnija je biokompatibilnost što znači da ne izaziva alergijske reakcije i reakcije stranog tela u organizmu. Jedan od tih materijala je TITANIJUM.
 
Da li se vidi metal kad se napravi metalokeramički most ili kruna?
 
Ne, jer je metal prekriven keramikom u boji prirodnih zuba. Samo ako dođe do povlačenja desni počinje da se nazire tamna ivica krunice, a to se dešava kada se upaljene desni povlače i “otkrivaju” deo krunice koja treba da stoji ispod nivoa desni.
 
Šta su fasete (viniri)?
 
Fasete (viniri) su tanke keramičke protetske nadoknade koje se fiksiraju za zube i pokrivaju samo njihovu prednju površinu.
 
Kada na prednji zub ugraditi krunicu a kada fasetu?
 
Ako je zub oštećen u manjoj meri i pri tome nema mnogo karijesa i velikih plombi na zub se može staviti keramička faseta. U slučajevima kada je zub previše oštećen potrebno je izraditi krunicu.
 
Kada nositi mobilni a kada fiksni ortodontski aparat?
 
Izbor aparata zavisi od dijagnoze i starosti pacijenta. Mobilni se uglavnom koristi kod dece u periodu intenzivnog rasta. Kod odraslih se savetuje fiksni ortodontski aparat. 
 
Kada je najbolje vreme da se počne ispravljanje nepravilnog položaja zuba?
 
Rano otkrivanje nepravilnosti položaja zuba daje bolju prognozu za uspešan tretman. Prvi preventivni pregled trebalo bi obaviti oko sedme godine.
 
Da li fiksni ortodontski aparat mora biti metalan i da li mora da se vidi?
 
Ne, ne mora biti u potpunosti metalan, bravice mogu biti keramičke, gotovo nevidljive a ligature (gumice koje povezuju žicu i bravicu) mogu biti u različitim bojama. Žica može biti bela pa je kompletni fiksni ortodontski aparat estetski vrlo prihvatljiv. Kad postoje uslovi fiksni ortodontski aparat se može staviti i sa unutrašnje strane zuba. Tada može praviti probleme prilikom govora i održavanja higijene zuba. 
 
Koliko se sati u toku dana mora nositi mobilni aparat da bi terapija bila uspešna?
 
Trebalo bi ga nositi 14-16 sati dnevno, duže nošenje doprinosi boljim i bržim rezultatima.
 
Koliko su česte kontrole kod nošenja fiksnog ortodontskog aparata?
 
Pri nošenju fiksnog ortodontskog aparata redovne kontrole se obično obavljaju na 4-5 nedelja.
 
Kako se ispravljaju zubi ortodontskim folijama i da li je ta metoda efikasna?
 
Metoda je vrlo efikasna ukoliko terapiju sprovodi specijalista ortopedije vilica. Ovom metodom su indikacije za terapiju nešto uže nego kod terapije fiksnim ortodontskim aparatima. Nakon uzimanja otiska, analize modela i rendgenskih snimaka od strane specijaliste ortopedije vilica, kompjuterski se izrađuju ortodontske folije. Od stepena nepravilnosti zuba zavisi dužina tretmana i broj folija koji je potrebno napraviti. Jedna folija se nosi  mesec dana i zube pomera za oko 0,25 mm.
 
Kako da se posvetli potamneo, lečen zub?
 
Ako postoji dovoljno zubne supstance takav zub može da se posvetli stavljanjem izbeljivača u zub.Tretman se radi u nekoliko seansi. Kada se postigne željena boja stavlja se definitivna plomba na zub. U slučaju da je krunica zuba jako oštećena karijesom rešenje je izrada keramičke krunice ili fasete u boji prirodnih zuba.
 
Da li je izbeljivanje zuba štetno za gleđ?
 
Nije ako se koriste preparti koje vam je preporučio ili primenio vaš stomatolog. Na tržištu postoji veliki broj različitih preparata koje možete sami primeniti a koji ne daju dugotrajan i željeni efekat.
 
Da li je bezbedno kućno izbeljivanje zuba?
 
Kućno izbeljivanje zuba je apsolutno bezbedno, ali je veoma bitno da se pridržavate saveta koje ste dobili od vašeg stomatologa.
 
Da li se stavljanje zubnog nakita (cirkona) oštećuje zub i da li se cirkon može skinuti?
 
Postupak stavljanja zubnog nakita je potpuno bezbedan i bezbolan i ne oštećuje gleđ. Po želji se može skinuti i ponovo staviti.
 
Da li je zračenje u toku snimanja zuba štetno?
 
Količina zračenja u toku snimanja zuba je minimalna i ne predstavlja opasnost za zdravlje pacijenta.
 
Snimanje zuba u trudnoći?
 
U toku trudnoće, naročito u prva tri meseca, ne treba trudnicu i bebu izlagati zračenju. Zato se svim budućim mamama savetuje da pre začeća posete stomatologa, prekontrolišu da li su svi zubi zdravi , naprave ortopan snimak i da obavezno saniraju sve problematične zub.
 
Koja je cena snimanja i koje se vrste snimanja rade ?
 
RTG (pojedinačni, mali snimak): 300 – 400 dinara
OPT (ortopantomogram, veliki snimak obe vilice): 1500 dinara
TG (telerendgen, profil vilice): 1500 dinara
 
Koje su prednosti digitalnog snimanja ?
 
Prednosti digitalnog snimanja su višestruke,a najvažnije su :
– smanjena doza zračenja tokom snimanja čak i do 70%
– višestruko bolji kvalitet snimaka a obzirom da snimak dobijamo u elektronskom obliku, velike su mogućnosti obrade i dodatnih analiza što stomatolozima obezbeđuje bolju sliku, lakše uspostavljanje dijagnoze a samim tim i kvalitetnije lečenje.
– sve anatomske strukture kao i patološke lezije na zubima i vilicama su jasnije uočljive.
– mogućnost snimanja delova vilice (bočne regije leve, desne i frontalne regije) pri čemu se zračenje smanjuje za još 30%.
– snimci se nakon obrade opciono ili štampaju na (film) specijalne medicinske folije visoke rezolucije, takođe je moguće snimke snimati na digitalne medije kao i slati putem interneta a da se kvelitet snimka ne smanjuje.
 
Ko vrši snimanja zuba ?
 
Snimanja zuba u rendgen kabinetima “Kaninus” i “X-ray Diagnostic” rade viši radiološki tehničari, specijalno obučeni i licencirani za ove vrste snimanja a kontrolu njihovog rada vrše stomatolozi sa licencama za kontrolu i zaštitu od jonizujućeg zračenja i obavljanje radijacione delatnosti.
 
Koliko traje snimanje i da li boli ?
 
Sam proces snimanja je veoma brz, sa izdavanjem snimka traje nekoliko minuta. Snimanje zuba ne boli i nije neprijatno za pacijenta.
 
Kakve su mere zaštite tokom snimanja ?
 
Pored toga što je na savremenim digitalnim aparatima doza zračenja minorna a snop zračenja usko ograničen na regiju koja se snima obraća se posebna pažnja i postavljeni su visoki standardi zaštite zdravlja pacijenata i osoblja u toku snimanja. Svi pacijenti su zaštićeni specijalnim olovnim keceljama zbog zaštite drugih delova tela od sekundarnog jonizujućeg zračenja. Svi uređaji su sertifikovani od strane agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Republike Srbije.
 
Da li je snimanje bezbedno za decu ?
 
Snimanje je apsolutno bezbedno za decu,a prilikom snimanja dece koriste se posebni programi snimanja sa umanjenim zračnim poljem i mnogo manjom dozom zračenja od uobičajene doze za odrasle.