ORTOPEDIJA VILICA

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem nepravilnosti između pojedinih zuba, grupa zuba, odnosa vilica kao i ispravljanjem istih. Neke od ovih nepravilnosti su nasledne, a neke se stiču tokom života. Najčešće su: teskobe zuba, rastresitost zuba, obrnut zagrižaj, ukršteni i otvoreni zagrižaj.

Na nastanak ortodontskih anomalija mogu uticati loše navike: sisanje palca, disanje na usta, grickanje olovke ili držanje olovke u ustima prilikom učenja. Vrlo važno je pravovremeno uočiti anomalije, a onda pristupiti analizi, dijagnozi i planu terapije.

Zahvaljujući ortodontskim aparatima ispravljamo nepravilnosti i omogućavamo da se bolje održava oralna higijena i na taj način spreči nastanak karijesa i parodontopatija.

Ortodontski aparati mogu biti: mobilni i fiksni.

Suprotno opštem mišljenju, ne postoje bolji i lošiji aparati: fiksni aparati imaju svoje indikacije, a mobilni svoje. Razlika između fiksnih i mobilnih aparata je u jačini mehaničkih sila koje ispravljaju zube, vrsti žice, preciznosti i brzini ispravljanja anomalije.

Neka uobičajena procedura prilikom konsultacija i izrade ortodontskog aparata je uzimanje otiska pacijenta i pregled OPT (ortopan rendgenski snimak obe vilice) i TA (lateralni snimak glave iz profila koji se zove telerendgen, na njemu se označavaju određene tačke, mere se uglovi i udaljenost pomoću kojih se dobijaju informacije o načinu rasta gornje i donje vilice i položaja zuba, neophodan za sve pacijente koji su se odlučili za ortodontsku terapiju), snimaka na osnovu čega se određuje dijagnoza i pravi plan terapije.

Mobilni aparati

Terapija mobilnim ortodontskim i funkcionalnim aparatima, najčešće se primenjuje kod dece mlađeg uzrasta, do neke 11-12. godine, dok traje rast i razvoj zuba i vilica.

Rani ortodontski tretman treba shvatiti dosta ozbiljno, jer dete nošenjem proteze stiče i neke navike, kao što su redovan odlazak kod stomatologa (mesečne kontrole), neophodnost redovnog održavanja higijene i briga o mobilnim aparatima.

Tehnika izrade mobilnih ortodontskih aparata pruža mogućnost detetu da samo izabere boju protezice, sličice i šljokice kao ukrase.

Prednosti ranog ortodontskog tretmana su: mogućnost korekcije rasta vilica, smanjena mogućnost traume zuba koji su mnogo izbačeni, korekcija štetnih loših navika, poboljšanje izgleda i samopouzdanja, dovođenje stalnih zuba u najpovoljniji položaj, izbegavanje vađenja stalnih zuba, poboljšanje izgleda usana.

Važno je naglasiti da kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata je izuzetno bitna saradnja i želja deteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspešna. Mobilni aparatići se moraju nositi 14-16 časova dnevno da bi imali efekta. Kada nisu u ustima držati ih u kutijici u kojoj se nose i na kontrolu kod svog ortodonta. Aparatić ne nositi u školu, na sportske aktivnosti ili kada se dete igra. Obavezno ga nositi noću, a po danudok je dete kod kuće, uči i gleda TV… Prati pastom za zube i četkicom, pripaziti na kamenac koji se može nakupiti po njemu i uvek ČIST APARATIĆ STAVITI NA ČISTE ZUBE.

Fiksni aparati

Isključivo se koriste posle 12. godine, u mešovitoj ili stalnoj denticiji. Sastoje se od gumica, bravica i žice. U zavisnosti od površina na koje se postavljaju bravice mogu biti vidljivi (spoljašnja površina zuba) i nevidljivi (unutrašnja površina zuba).

Ne postoji starosna granica za nošenje ortodontskih aparata, mogu ih nositi i deca i odrasli, ali se rezultati brže postižu u ranom uzrastu.Fiksni ortodontski aparati uspešno se primenjuju kod deformiteta vilice i što je bitno, za korekciju zuba nikad nije kasno!

Jedan od najvećih strahova pacijenata je da li će biti potrebe za vađenjem njihovih zdravih zuba, što vrlo često zna da ih odbije od sprovođenja terapije fiksnim ortodontskim aparatom. Da li će doći do ekstrakcije (vađenja) nekih zuba, zavisi od toga koliki je nedostatak prostora za pravilan smeštaj zuba. Nekada je on mali, pa ne zahteva vađenje, a nekada toliko veliki da ne možemo drugačije smestiti zube pa prostor obezbeđujemo vađenjem. Zamislite to kao parking za 10 automobila gde pokušavate da parkirate 12 vozila.

Postavljanje fiknog aparata traje oko 45 min po vilici i nije bolno. Pacijentima je najgore što moraju nešto duže držati otvorena usta bez pauze i ispiranja. Obično se prvo postavlja u gornju vilicu, a posle izvesnog vremena u donju, zavisi od anomalije. Blag osećaj bola počinje 6-8h nakon postavljanja. To je više neugodnost koja može da potraje 3-4 dana, pa pacijentu savetujemo da po potrebi popije nešto protiv bolova. Na sluzokoži obraza i usana znaju se stvoriti ranice od bravica koje prolaze posle 4-6 nedelja, kada se sluzokoža na njih navikne. Svaki pacijent dobija kutijicu voskačijimlepljenjem na bravicu otklanja iritaciju. Pomeranje zuba  (klaćenje) je normalna pojava i to nije za brigu. Izbegavati hranu koja se lepi po zubima i bravicama (karamele, žvake) i paziti posebno na tvrdu hranu i orašaste plodove jer mogu odlepiti tubu i bravicu. Ništa ne odgrizati ili kidati zubima, nego hranu rezati na male komade i polako žvakati.

Morate biti i psihički spremni jer nošenje proteze nije nimalo jednostavno. Posle adaptacije od mesec dana pacijenti prihvataju fiksne proteze bez ikakvih problema bez osećaja da proteza nije sastavni deo usne duplje.

Terapija traje, u zavisnosti od anomalije, u proseku 18 meseci. Posle završene ortodontske terapije sledi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata. Pacijent treba da uradi retencionu foliju, a njen zadatak je da zadrži zube u ispravljenom položaju. Ukoliko se mobilni ritejner ne nosi redovno, zubi se posle skidanja fiksnog aparata pomeraju (vraćaju ka prvobitnom položaju) narednih 12 meseci, jer periodontalna vlakna teže da vrate zub u prvobitni položaj dok koštano tkivo oko zuba ne mineralizira. Retencioni aparat se nosi po uputstvu ortodonta. Ukoliko ga ne nosite redovno mi Vam ne možemo garantovati stabilnost rezultata i velika je verovatnoća recidiva! Vreme nošenja retencionog aparata zavisi od anomalije i starosti pacijenta. Kod pacijenta koji su završili rast i razvoj ta terapija je DOŽIVOTNA!

Cilj terapije je stvaranje lepog i zdravog osmeha i harmonije čitavog lica, samim tim i podizanje samopouzdanja,sprečavanja povreda isturenih zuba, poboljšavanje uslova za održavanje oralne higijene i samim time održavanje zuba i usta zdravim.

Rezultati koji se postižu ortodontskim tretmanima su dugotrajni. Zagrižaj će vam postati pravilan, postići ćete funkcionalnost viličnog zgloba, a o prelepom osmehu i da ne govorimo. Napor i strpljenje na kraju donese rezultate.

Svakodnevna pojačana higijena usne duplje korišćenjem specijalnih četkica za fiksne proteze je ne samo preporuka već i obaveza. Fiksni aparat zahteva više vremena i truda jer elementi koji su zalepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati posle svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namenjen baš ortodontskim pacijentima.

Nedovoljna oralna higijena i nepravilno čišćenje zuba tokom nošenja fiksne proteze mogu dovesti do dodatnog problema – pokvarenih zuba.

Cene fiksnih proteza se razlikuju i zavise od vrste proteze, materijala od kojih su izrađene, nivoa stomatološke usluge i stručnosti stomatologa. Najjeftinije su metalne proteze koje su i najvidljivije, zatim keramičke. Najskuplje proteze su lingvalne proteze koje se postavljaju sa unutrašnje strane i potpuno su nevidljive. Cenu i uslove plaćanja je moguće dogovoriti u ordinaciji pre postavljanja aparata tako da se deo novca (uobičajeno je 30% od ukupne sume) donese na postavci aparata, a ostatak u jednakim mesečnim ratama do konačne isplate.

Pre odluke kojoj stomatološkoj ordinaciji poveriti izradu proteze raspitajte se u više ordinacija koje su cene proteza kao i šta je uključeno u cenu fiksne proteze, kako je organozovan sistem kontrola i slično. Vrlo često kvalitet je direktno srazmeran sa cenom. Raspitajte se o stručnosti stomatologa ortodonta, razgovarajte sa osobama koje već nose fiksne aparate i poslušajte njihovo iskustvo.