Planina Gučevo

Nedaleko od Loznice, iznad Banje Koviljače, nalazi se planina Gučevo.

Od Beograda i Novog Sada udaljena je 142 km, a od Valjeva i Užica 70km. Planina je dugačka 15 km, uzdiže se iz doline Drine i pruža ka jugo – istoku. Najviša tačka je Crni vrh ( 779m ).

Gučevo je poznato po prvoj rovovskoj bici (Gučevska bitka) na svetu koja je vođena 1914. godine tokom ratnih operacija u Prvom svetskom ratu, kao deo velike Cerske operacije. U čast poginulim srpskim vojnicima na vrhu planine podignuta je Spomen – kosturnica u obliku piramide, visoka 15m.

Nedaleko od spomenika, na severnoj strani i na visini od 550 metara, sagrađen je planinarski dom i turističko-ugostiteljski objekat, koji je ujedno i najveći planinarski dom u Srbiji.

Klima Gučeva je blagotvorna za osobe koje imaju problema sa astmom, jer je bogata kiseonikom i ozonom. Istraživanja hidrometeorološkog zavoda potvrdila su da je vazduh na Gučevu, koji proizvodi bukova šuma, jedan od najčistijih na našim prostorima. Po količini ozona je u samom evropskom vrhu, bogata je i stoletnim šumama, lekovitim biljem, šumskim voćem, gljivama i izvorima koji su zdravlje u istinskom smislu te reči.

Planina Gučevo pored istorijskog značaja, predstavlja popularno izletište Lozničana, kao i jedno od retkih uzletišta za paraglajding do kojeg se može doći asfaltnim putem. Ovaj, i u našim krajevima sve popularniji sport izuzetno je privlačan za mlade i odvažne avanturističkog duha.

Na više mesta gosti imaju priliku da sa vidikovaca vide pola Republike Srpske, čitavo Podrinje, sve do Pavlovića ćuprije na Drini. Ovi prizori su savršeni za likovne umetnike i majstore umetničke fotografije. Drina se, kao na dlanu, vidi kako krivuda, s lepotom njenog priobalja.