PROTEZE ZA ODRASLE

Totalna proteza za zube

Totalna zubna proteza je namenjena osobama koje nemaju nijedan zub u vilici. Totalna proteza nadoknađuje sve zube koji nedostaju, ali i deo alveolarnog grebena. Ovo je ujedno i jedino rešenje za osobe bez zuba, sem ako se opredelite za zubne implante. Totalne proteze za zube se izrađuju od akrilata i postavljaju se preko desni, tačnije preko gornje i donje vilične kosti. Na ovaj način se u potpunosti nadoknađuje nedostatak zuba i izgubljene kosti.Pored praktične koristi u smislu lakšeg jela, postoji i psihološka i estetska motivacija za postavljanje totalne proteze za zube. Dobro urađena totalna proteza za zube izgleda potpuno prirodno i osobi vraća samopouzdanje.
Međutim, totalna proteza ima i određene nedostatke. Ova vrsta proteze je najmanje komforna od svih ostalih načina nadoknađivanja izgubljenih zuba. Takođe, potreban je duži period adaptacije, jer totalna proteza zapravo predstavlja strano telo u ustima na koje se treba navići. Pojedini pacijenti tvrde da im je totalna proteza za zube smanjila čulo ukusa, s obzirom da prekriva nepce. To naravno nije pravilo, već zavisi od pacijenta. Pored toga, totalna proteza za zube može i da se pomeri, posebno na donjoj vilici. Ni ovo nije pravilo, već se takođe javlja samo u pojedinačnim slučajevima.
Navedeni problemi svakako da mogu stvoriti neprijatnosti u nošenju totalne proteze za zube. S druge strane, za osobe koje imaju potpuni nedostatak zuba, totalna proteza je svakako pravo rešenje koje će im ne samo olakšati jelo, već i vratiti samopouzdanje i osmeh na lice.

I zapamtite – Jedna velika istina je da protezu nosi glava, a ne usta.

Parcijalna zubna proteza

Ako vam nedostaje samo nekoliko zuba, ali ne postoji mogućnost da vam se napravi most, rešenje je parcijalna proteza za zube. Za razliku od totalne proteze za zube, parcijalna proteza se učvršćuje pomoću metalnih nastavaka, takozvanih „kukica” koje se „kače“ za okolne zube. Na taj način, proteza je stabilna i ne pomera se.
Postoje tri vrste parcijalnih zubnih proteza – pločasta (akrilatna), fleksibilna i skeletirana parcijalna zubna proteza.

Parcijalna akrilatna proteza se izrađuje od akrilata i na preostale zube se  naslanja metalnim kukicama. Prenost joj je cena, a nedostatak krtost akrilata od koga se pravi i habanje postojećih zuba metalnim kukicama.

Fleksibine parcijalne proteze koje radimo su VERTEX  zubne proteze koje se izrađuju od elastičnog biokompatibilnog materijala čime je njihovo nošenje puno ugodnije za pacijenta. Kukice na protezi izrađuju se od istog materijala tako da su potpuno neprimetne.

Postoji mogućnost izrade u nekoliko nijansi boja te pružaju potpunu čvrstoću, estetiku i udobnost. Smanjena je mogućnosti za pucanje protezne ploče i nastanak ranica i  žuljanja, te se pacijenti veoma brzo naviknu na ovu vrstu proteze i mnogo je bolje podnose. Takođe je odlična opcija ukoliko pacijent ima alergiju na akrilat, što se dešava kod određenog broja pacijenata.

Parcijalne skeletne (wisil) proteze imaju ugrađeni metalni skelet. Parcijalna skeletirana proteza je komforna, jer se manje oslanja na nepce i podjezični predeo. Time je i period prilagođavanja na ovaj tip proteze kratak. Takođe, kod skeletiranih proteza koriste se livene kukice za vezivanje proteze, zbog čega je i stabilnija od akrilne proteze. Pored toga postoji i mogućnost da se parcijalna skeletirana zubna proteza veže pomoću kopči (atačmena) čiji se jedan deo nalaze u unutrašnjem delu proteze, a drugi deo na zubu što omogućava još veću stabilnost proteze. Skeletirana parcijalna zubna proteza se može koristiti zajedno sa fiksnim protetskim radovima, kao što su krunice i mostovi. Jedina mana skeletiranih proteza je to što pacijente odbija „previše metala u ustima“.

Svakako najbolje i najsavremenije rešenje predstavljaju proteze koje se fiksiraju pomoću implantata. Međutim, sasvim prihvatljivo rešenje, pogotovo u finansijskom smislu, predstavlja i totalna proteza za zube za osobe kojima nedostaju svi zubi, odnosno parcijalna proteza za osobe kojima nedostaje samo nekoliko zuba.