Šta je zubni kamenac i kako se uklanja

Stav da “ne treba skidati kamenac jer se onda svi zubi rasklimaju” čujemo bar jednom dnevno u ordinaciji. A šta je prava istina?

Kad se zubi ne peru redovno i/ili pravilno, na njima se “naslažu” prvo meke naslage – ostaci hrane, plak je prožet bakterijama: prosto “uzgajalište” bakterija. Problem je u tome što ovoliko prisustvo bakterija uzrokuje infekciju, koja – u dužem trajanju – neminovno uzrokuje propadanje potpornog aparata zuba.

Ovo je jedna zanimljiva slika kako meke naslage izgledaju na velikom uvećanju:

 

Zubni kamenac se taloži najviše uz desni, i zbog anatomskih detalja usne duplje obično se prvo vidi na donjim prednjim zubima iznutra, i na gornjim kutnjacima spolja. Pacijent ga ne može sam ukloniti…On je čvrsto vezan za zub i nije ga moguće ukloniti samo pranjem zuba. To je zato što se on taloži u slojevima na vašim zubima i ima hrapavu površinu, što ga čini jos više prijemčivijim za nove naslage i bakterije iz njih. Boja kamenca varira od bele do tamno žute. Tamna boja ukazuje na starost kamenca i uslovljena je taloženjem pigmenata iz hrane i duvana na njega. Kamenac koji se nalazi na zubima može biti supragingivalni i subgingivalni.

Supragingivalni se nalazi na kruni zuba, iznad ivice desni, dok se subgibgivalni nalazi na korenu zuba, ispod ivice desni i teže je dostupan.

I – dalje ide onaj zatvoren krug: na zubni kamenac se slažu nove meke naslage, one se takođe kalcifikuju, kamenac se širi, i na kraju dobijete na zubima kao jedan “zid” od kamenca koji “povezuje” zube. Sad, šta se tu još događa: kako se kamenac nadalje slaže i “širi” – tako potiskuje desni, pogotovo u kombinaciji sa stalnim zapaljenjem. Ispod desni je vilična kost. Povlačenje desni znači da nestaje i kost, te se samim tim zub sve manje drži u kosti.

Dakle, kad se skine ovakav dugogodišnje „skupljani“ kamenac, koji je već uzrokovao veliko povlačenje desni, gdje se zubi već drže u kosti tek možda trećinom korena, normalno je da će se pokazati da se klimaju. Uklanjanje kamenca može da im „pomogne“ da se malo učvrste, jer eliminiše konstantnu upalu desni.

ZAPAMTITE: Od karijesa možete izgubiti jedan zub, od kamenca možete izgubiti sve zube.

Skidanje kamenca sa zuba predstavlja jednu od najčešćih stomatoloških intervencija i nije bolna. Može da se vrši ručno i pomoću ultrazvuka. Ultrazvučna metoda je najefikasnija i najviše primenjivana metoda. Ručna metoda se koristi ponekad, nakon ultrazvučnog uklanjanja kamenca, kako bi se uklonio kamenac iz teško dostupnih delova zubnog niza. Ona se vrši pomoću različitih vrsta parodontalnih kireti. Ultrazvučno skidanje kamenca podrazumeva uklanjanje kamenca kombinacijom vode, koja je pod pritiskom, i oscilacija koje izazivaju vibracije radnog dela instrumenta. Ultrazvučni instrumenti se koriste za uklanjanje kako zubnog kamenca, tako i za uklanjanje dentalnog plaka i pigmentacija. Aparat je apsolutno bezbedan i maksimalno efikasan.

Nakon skidanja kamenca sa zuba neophodno je ukloniti i meke naslage i ispolirati zube. To se vrši pomoću mekih četkica i abrazivnih pasta koje po pravilu sadrže fluoride. Savremniji i efikasniji metod od četkica je peskiranje zuba posebnim aparatom koji pod pritiskom izbacuje sitnu prasinu lepog ukusa, pomešanu sa vodom. Na ovaj način se otklanjaju preostali dijelovi kamenca i mekih naslaga i zubi postaju glatki i ispolirani. Nakon uklanjanja kamenca sa zuba, oni ostaju čisti i glatki, lakši za održavanje oralne higijene i, što je najbitnije, bez sloja bakterija koji se nataložio u kamencu. Eliminiše se i neprijatan zadah iz usta koji se neminovno javlja kod osoba sa kamencem.