Upravo ste dobili svoje nove proteze

Upravo ste dobili nove proteze. Vaša usta izgledaju neuobičajeno puna. Jezik ne znate gde da smestite. Osećate se nesigurno i nervozno. Kako ćete izaći na kraj sa jelom? Kako se proteze čiste?
Cilj ovog teksta je da odgovori na ova i druga pitanja. Prelistajte je i upotrebite kao priručno uputstvo dok „izlazite na kraj“ sa svojim novim protezama. To će trajati kratko, zato što je rukovanje protezama zaista jako jednostavno.
Kao korisnik proteza, Vi ste stvarno u dobrom društvu. Više od pola miliona stanovnika Srbije ima proteze.
Vaše proteze izgledaju kao prirodni zubi i one „leže“ tako dobro da ne treba da brinete za njihov položaj bez obzira da li je vaše zanimanje gluma, sviranje trube, pevanje u operi ili samo želite da jedete i uživate u specijalitetima sa roštilja.
Stoga ostavite svoje brige po strani i čitajte.

POČETAK

Sa novim protezama se osećate nekomforno, a proteze doživljavate kao strano telo. Ne brinite, vaši obrazi, desni i jezik će uskoro „zaboraviti“ svoje nove susede.
Možda brinete o promeni svog izgleda. U stvari, jedino ljudi koji Vas znaju veoma dobro će primetiti bilo koju promenu uopšte. Boja i oblik veštačkih zuba su izabrani pažljivo, vrlo su slični prirodnim zubima i savršeno imitiraju Vaše izgubljene zube.
Da li se sećate učenja plivanja, vožnje bicikla ili automobila? Vaša prva akcija je bila planirana,a onda su one dolazile automatski. Prihvatanje novih proteza je slično.
Ili možda nosite naočari? Prvih dana su Vam više smetale nego koristile. Danas ste se toliko navikli na njih da se često pitate gde su. Na radnom stolu ili na nosu? Slična je adaptacija i na proteze. Razlika je samo u tome što svi vide da nosite naočari, a za protezu znaju samo oni kojima ste to Vi rekli.

UŽIVAJTE U JELU

Vrlo je važno da pravilno upotrebljavate svoje proteze pri jelu od samog početka. Bilo bi dobro da uzimate mekšu hranu prvih par dana. Secite sve u male zalogaje dok ovladate veštinom odgrizanja i žvakanja novim protezama. Jedite polako. Dužim obedovanjem u početku brže ćete ovladati protezama. Žvakanje je lakše ukoliko podelite zalogaje hrane između leve i desne strane svojih usta.
Vaše protezesu urađene vrlo pažljivo i možete biti sigurni da Vam potpuno odgovaraju. Specijalna fiksativna sredstva za „lepljenje“ proteza koja se nude na tržištu mogu Vam pomoći samo ako imate loše uslove za protezu, sa čim ćete biti upoznati u toku same izrade proteza. Ako imate dobre uslove za proteze, nemate potrebe za korišćejem ovih sredstava. Ona mogu samo privremeno da „poboljšaju“ Vaše proteze. Njihova dugotrajna upotreba se ne preporučuje.

DRŽITE IH ČISTE

Postoji bar tri razloga da svakodnevno perete svoje proteze.
Prvi je da one izgledaju bolje kad su čiste.
Drugi je da čestice hrane na vašim protezama uzrokuju zadah. Zbog toga će vaša usta biti svežija ako su proteze čiste.
Treći, to je bolje za vaše oralno zdravlje.
Dentalni plak, taj nevidljivi film bakterija formira se na protezama isto kao i na prirodnim zubima i ako se isti ne čisti uredno, stvara probleme oralnom zdravlju.
Plak na protezama ubrzava formiranje i razvoj mikroorganizama koje je kasnije teže ukloniti.
Najbolji način da čistite svoje proteze je upotrebom četkice i paste za zube, koje se koriste za uobičajeno održavanje oralne higijene.

KAKO TREBA NEGOVATI PARCIJALNE PROTEZE

1.Idealno bi bilo da očistite svoju protezu četkicom i pastom posle svakog jela.
2.Detaljno čistite svoje proteze jednom dnevno, najbolje uveče:
-pažljivo četkajte nekoliko minuta između zuba i dodirnih površina zuba i desni
-posebno očistite delove proteze koji dolaze u kontakt sa Vašim prirodnim zubima
3.Negujte i čuvajte svoje prirodne zube
4.Parcijalne proteze (u principu) treba nositi noću.

KAKO TREBA NEGOVATI TOTALNE PROTEZE

1.Idealno bi bilo da isprerite svoje proteze posle svakog jela. Takođe isperite usta pre ponovnog stavljanja proteze.
2.Čistite detaljno svoje proteze jednom dnevno, najbolje uveče. Upotrebite četkicu i pastu:
-pažljivo četkajte nekoliko minuta izmađu zuba i dodirnih površina zuba u desni.
-nakon čišćenja proteze, temeljno je isperite tekućom vodom.
3.Totalne proteze noću ne treba potapati u čašu sa vodom, kao što ste to videli u filmovima i crtanim filmovima, jer će tako samo da „hvataju“ kamenac, već ih posle pranja i ispiranja treba staviti na suvo mesto.

NE ZANEMARUJTE SVOG STOMATOLOGA

Može se desiti da Vas proteze nažuljaju u prvih nekoliko dana, dok se „sležu“. Ništa ne brinite, to je normalna pojava u toku adaptacije desni na proteze (posebno ako su Vam prve proteze). U tom slučaju OBAVEZNO dođite do ordinacije da se izvrše sitne korekcije, jednom ili više puta, sve dok one idealno ne „legnu“. Nemojte čekati da Vam naprave rane na sluzokoži, na proteze koje žuljaju ne možete se navići kao ni na tesne cipele. Dođite, rešićemo problem za jako kratko vreme i možete nastaviti normalan proces adaptacije na proteze.
Deviza „sam svoj majstor“ je vrlo korisna u životu, ali ne i za Vaše proteze. Struganjem proteza raznim šmirglama, turpijama i slično, kao i „adaptiranjem“ kukica kleštima i slično, definitivno uništavate Vašu protezu. Nemojte to raditi, dođite kod nas, nama je to rutina.

PROBLEMI

Akrilatne proteze retko izazivaju probleme. One zadržavaju svoj izgled ako ih čistite redovno i pravilno i dovoljno su jake da izdrže sve normalne sile koje nastaju u ustima za vreme obavljanje svih fizioloških funkcija.
Nažalost, akrilatna proteza može da se ošteti (prelomi protezna ploča, ispadne zub, polomi ili iskrivi kukica). Kod najsavremenijih proteza od fleksibinog materijala problem pucanja protezne ploče pri normalnim silama ne postoji.
Ukoliko ste oštetili protezu prilikom pranja, onda je to mali problem za reparaturu. Međutim, može se dogoditi da je u određenim slučajevima uznapredovale resorpcije tkiva (povlačenje desni i kosti) polomite i u ustima. I tada se proteza može reparirati, a istovremeno se mogu preduzeti mere da se to više ne dogodi.

Sada ste vi na potezu!

Proteze su urađene, a na Vama je da ih polako prihvatite, naučite da ih nosite i da se služite sa njima.
Dr Marijeta